Compozitia in fotografie


august 31, 2014 Facebook Twitter LinkedIn Google+ blog fotografie


compozitia in fotografie

În realizarea unei fotografii bune, determinant este interesul sincer al fotografului faţă de subiect. Acesta este primul pas în realizarea unei fotografii care să reprezinte cu adevărat subiectul. Din păcate majoritatea fotografilor neglijează acest aspect (al subiectului) punând în prim plan partea tehnică a realizării fotografiei (aparatul, obiectivul, filtru, ultimele achiziţii în acest domeniu). Astfel se explică multitudinea de fotografii care „nu spun nimic”, plictisitoare, lipsite de interes. Aşadar succesul sau insuccesul fotografiei este în primul rând rezultatul atitudinii fotografului faţă de subiect combinată cu abordarea prin mijloace tehnice a subiectului.

Fotograful pus în faţa subiectului ales trebuie să-l înţeleagă, să intre în legătură cu el. Să afle ceea ce e caracteristic pentru acel subiect, ce trebuie scos în evidenţă, ce trebuie eliminat. Toate fotografiile vor reprezenta viziunea fotografului asupra acelui subiect. dacă acelaşi subiect va fi imortalizat de doi fotografi imaginile lor vor fi diferite.

Ce privim prin vizorul aparatului fotografic? 
Ce proporţii folosim între latura mică şi latura mare?
Cum facem încadrarea?
Pe lat sau pe înalt?
Unde trebuie plasate obiectele?

Iată câteva întrebări la care fotograful amator trebuie să-şi răspundă înainte de a realiza o fotografie de calitate. în rândurile de mai jos încercăm să dăm câteva răspunsuri.

Ce privim prin vizorul aparatului fotografic? 
La prima privire prin vizorul aparatului observăm o înşiruire de subiecte plasate în cadru într-o anumită ordine sau răspândite la întâmplare. Astfel, suprafaţa cadrului conţine o multitudine de elemente şi posibile subiecte care se oferă fotografului. El trebuie să discearnă ce anume va păstra în cadru şi ce va elimina. Ce este mai reprezentativ şi ce nu este. Păstrează toate detaliile, câteva sau numai unul singur care să reprezinte subiectul. Această alegere este una din cele mai importante în procesul realizării unei fotografii.

Ce proporţii folosim între latura mică şi latura mară? 
Cum facem încadrarea? Pe lat sau pe înalt? Proporţiile între latura mică şi cea mare a fotografiei corespund formatelor standard de filme şi de hârtie fotografică. Sunt proporţii armonioase folosite la majoritatea fotografiilor. Fotograful nu este totuşi obligat să respecte aceste standarde, alte formate putând contribui la redarea subiectului în modul în care fotograful doreşte. Aşadar avem un dreptunghi cadru. Acest dreptunghi îl putem aşeza pe latura mică sau pe cea mare (pe orizontală sau pe verticală). Din păcate considerentul după care se face această alegere la majoritatea fotografilor amatori este bazat pe ideea că „pe înalt prind şi vârful muntelui, crucea bisericii …etc.”

Formatul pe orizontală sugerează stabilitate (latura de jos sugerează pământul, cea de sus cerul, cadrul impune stabilitate). Aşadar pentru subiectele de tipul: peisaj în linişte, odihnă, deplasare pe orizontală etc. vom alege în majoritatea cazurilor încadrarea pe orizontală.

Încadrarea pe verticală pare instabilă, pare că „se poate răsturna”. în cazul unor subiecte cum ar fi: deplasare pe verticală, deplasare în adâncime, tensiune, înălţime etc. este indicată încadrarea pe verticala.

Formatul pătrat de fotografie se potriveşte cel mai bine la compoziţii simetrice.

Unde trebuie plasate obiectele? în general tendinţa la fotografii amatori este aceea de a plasa subiectul în mijlocul cadrului. Această plasare a subiectului este neindicată. Dacă privim subiectul pentru câteva clipe constatăm că nu-l mai vedem decât pe el. Excesul de simetrie face ca alte detalii din fotografie să se estompeze până la dispariţie. Aşadar centrul fotografiei este considerat un punct slab al cadrului. în general subiectul se plasează în centrul fotografiei în compoziţiile unde este nevoie de o construcţie foarte echilibrată.

Punctele şi liniile forte ale unei fotografii sunt poziţiile cele mai indicate pentru plasarea principalului element compoziţional al fotografiei.